Salvamont Poiana Brașov
Salvamont Poiana Brasov
Serviciul Public Local Salvamont Brasov este una dintre primele structuri infiintata la nivel national si apare in anul 1969, alaturi de alte 12 centre.
Cei 55 de ani de activitate continua, precum si permanenta dezvoltare, il fac sa fie, in prezent, una dintre cele mai solicitate structuri de salvare montana din tara.
Salvamont Romania
Desi primele actiuni de salvare montana sunt mentionate inca de la inceputul anilor 1900, serviciile salvamont apar ca entitate abia in anul 1969, cand intensificarea activitatii turistice in Romania si diligentele lui Aristide Stavros obliga autoritatile la dispunerea unei Hotarari a Consiliului de Ministri, cu privire la infiintarea de formatii salvamont.
Aria de acoperire
Serviciul Public Local Salvamont Brasov este singura structura abilitata sa intreprinde actiuni de salvare, cautare si evacuare montana, in zona Muntelui Postavaru, Muntele Tampa, precum si in zonele turistice ale Municipiului Brasov.
Echipa
Echipa are in componenta sa 17 salvatori montani, care desfasoara serviciul de permanenta in cele doua baze montane, Bradu si Cristianu Mare.
Pentru a asigura un standard profesional de cea mai inalta calitate, majoritatea salvatorilor montani au pregatire medicala de paramedici.
Echipa de voluntari
Consideram extrem de importanta resursa umana care ne vine in sprijin, de aceea am dezvoltat programe de integrare si instruire a voluntarilor in activitatile pe care le intreprindem.
Serviciul nostru dispune de o echipa de voluntari capabila sa ne sustina in toate activitatile specifice, inclusiv in cele de salvare montana.
Baze de salvare montana
Dispunem de doua baze de salvare montana, dotate cu cabinete medicale, pentru acordarea primului ajutor persoanelor accidentate.
Una se afla la baza partiei Bradu, unde se efectueaza serviciul de permanenta, cealalta fiind situata in Cristianul Mare, in apropierea statiei superioare a telegondolei
Express, fiind destinata interventiilor de pe domeniul schiabil, avand caracter sezonier.
Echipamente
Serviciul are in dotarea sa toata gama de echipamente individuale si de echipa, echipamente medicale, precum si utilaje de interventie moderne.
Cu acestea se pot realiza interventie actiuni de cautare, evacuare si salvare montana cu cel mai crescut grad de complexitate.
Incidente in sezonul rece
Fiind una dintre statiunile cele mai cautate din Romania, in ceea ce priveste practicarea sporturilor de iarna, Poiana Brasov atrage un numar foarte mare de turisti.
Din pacate, acest flux mare de practicanti ai sporturilor pe zapada, se reflecta si intr-un numar mare de incidente, in fiecare sezon raspunzand, in medie, la 650 de aleluri, care vizeaza persoane accidentate, ratacite sau care trebuie evacuate.
Incidente in sezonul cald
Desi cele mai multe cazuri sunt inregistrate in perioada practicarii sporturilor de iarna, dezvoltarea infrastructurii sporturilor montane, in special cea a ciclismului, duce la o continua crestere a interventiilor si in sezonul cald.
Patrulare preventiva
Intreprindem zilnic activitati de patrulare preventiva, fie ca vorbim de domeniul schiabil sau de traseele turistice marcate, pentru de a identifica zonele care ar putea aduce prejudicii de orice natura turistilor si intervenim, cat mai repede cu putinta, pentru remedierea lor.
Activitate de preventie
Find un serviciu care se confrunta cu un numar mare de interventii, activitatea noastra principala este acea de preventie. In acest sens, pe langa partrularile preventive regulate, avem actiuni de informare a turistilor prin canalele media (televiziune, radio), presa scrisa, popularizam normele de conduita montana, tiparim brosuri, organizam seminarii de siguranta montana, acordam asistenta de specialitate evenimentelor sportive cu grad crescut de risc, administram pagini pe retele sociale (Facebook, YouTube).
Administrarea paginii de Facebook a serviciului este una dintre cele mai eficiente metode de a ne adresa turistilor.
Avantajul unit astfel de comunicari consta in faptul ca este bidirectionala, la randul nostru primind un raspuns din partea urmaritorilor.
Totodata, numarul mare de incidente din perioada iernii ne-a determinat sa realizam o serie de filmulete de prevenire a accidentelor pe partiile de practicare a sporturilor de iarna, realizata din 17 episoade, prezentata pe canalul nostru de YouTube, Salvamont Poiana Brasov.
Asistenta salvamont
Cresterea si dezvoltarea infrastructurii turistice atrage dupa sine si inmultirea evenimentelor sportive, care strang un numar tot mai mare de participanti.
Acordam asistenta salvamont de specialitate concursurilor cu grad crescut de risc, precum si organizatorilor care ne solicita acest lucru.
Lucrari de intretinere a traseelor montane marcate
Pentru ca turistii sa se plimbe in siguranta, intretinem periodic cele 26 de trasee montane marcate, insumand aproximativ 150 de km, aflate in aria noastra de competenta, prin refacerea marcajelor montane, degajarea potecilor de vegetatie si arbori cazuti, executarea de lucrari pentru refacerea sau montarea unor elemente de sigurana (trepte, balustrade, lanturi, etc.)
Pregatire profesionala
Pentru a asigura un standard profesional de cea mai inalta calitate, acordam o atentie deosebita pregatirii individuale si de echipa.
Astfel, participam cu regularitate la reatestari, cursuri de formare profesionala complementare activitatii de salvare montana, intruniri si concursuri profesionale.
Implicare sociala
Prin excelenta, salvarea de vieti omenesti presupune sprijin acordat persoanelor aflate in dificultate.
Ne dorim insa, sa depasim granita activitatilor specifice meseriei de salvator montan si ne alaturam comunitatii din care facem parte, ori de cate ori avem ocazia, pentru a sustine cazuri sociale sau actiuni cu caracter caritabil.